Retete de post. Afla cele mai bune retete de post. Cu ajutorul acestor retete poti gati usor si gustos in timpul postului. Vizitati cea mai variata gama de retete de post.
Maioneza de post
Ingrediente:
2 linguri faina sau amidon
1/2 cana apa
mustar
zeama de lamaie
ulei
Se amesteca cele 2 linguri faina cu un pic de apa rece pana se desface bine. Restul de apa se pune la fiert. Cand da in clocot se toarna amestecul de faina si apa rece si se amesteca la fel ca la o budinca. Se tine pe foc mic pana se ingroasa bine (nu dureaza mai mult de 1 minut). Se lasa la racit si cand e rece se amesteca cu mustar si zeama de lamaie, apoi se picura uleiul, ca la orice maioneza. Eu am picurat si un pic de sifon pentru ca dupa ce se incorporeaza uleiul devine foarte tare. Se potriveste de mustar si lamaie si se poate consuma imediat.
Mancare de praz cu telina
Ingrediente: 1 kg praz, 1 ceasca ulei, 1 ceapa, 300 g masline negre, 1 lamaie, 2 capatani de telina, 1 legatura frunze de telina, 1 legatura marar, sare, piper, 4 rosii sau bullion, 3 cartofi.
Mod de preparare: Se curata prazul si telina. Ceapa se caleste in ulei incins, iar peste ea se adauga prazul taiat rondele, telina taiata felii si cartofii taiati in sase. Se presara sare si piper dupa gust. Separat se face un sos din rosiile decojite. Cozile verzi de praz se taie marunt impreuna cu frunzele de telina si se calesc in putin ulei. Peste ele se adauga trei cesti de apa si maslinele. Toate legumele sunt puse sa fiarba la foc mic. Timp de zece minute se introduce vasul la cuptor. Cand compozitia are aspect de sos, se adauga zeama de lamaie si verdeata tocata. Pofta buna.
Cornulete fragede cu halva sau rahat
Necesar:
- 1 pachet margarina;
- 5 linguri cu apa;
- 1 lingura cu otet;
- putina sare;
- faina cat cuprinde.
Se face un aluat de consistenta potrivita. Se imparte in 10 parti egale. Fiecare parte se intinde in forma rotunda (aproximativ) sau, pt. cei mai pretentiosi, i se da forma rotunda cu ajutorul unei farfurii. Apoi se delimiteaza 8 portii egale si pe fiecare se aseaza o bucatica de halva sau rahat si se ruleaza incepand de la margine. Se coc la foc potrivit cca 10-15 minute. Aceasta este reteta. Insa pentru a obtine un aluat foarte fraged, eu il pregatesc cu cel putin o zi inainte si il pastrez la rece invelit in folie (nu la congelator).
Bilute de ciocolata amaruie
Ingrediente:
150 g ciocolata amaruie
2 linguri sirop de zahar sau miere
2 linguri de cacao
100 g margarina
1/2 coaja de portocala rasa (eventual tinuta in prealabil in zahar si coniac)
200 g biscuiti
stafide sau fructe confiate taiate bucatele sau visine din visinata, nuci, alune.
Mod de preparare:
Se pune pe foc mic si se amesteca: ciocolata rupta bucatele, siropul (mierea), cacao si margarina. Se mai adauga coaja de portocale, stafidele sau fructele confiate si biscuitii sfaramati, nucile sau alunele preferate. Dupa ce se racoreste putin, se modeleaza in forma rotunda si se tavalesc prin cacao, fulgi de cocos, nuca macinata sau fulgi de ciocolata. Cand am posibilitatea, pun in mijloc si cate o visina din visinata. Le asez pe o farfurie, una langa alta si le las in congelator cca 30 minute dupa care pot fi lasate si in frigider, la temperatura obisnuita.
Reteta de Cozonac pentru Paste
Cozonac (de dulce)
(reteta pentru 1kg - 2 cozonaci)
Ingrediente:
1 kg. Faina (cernuta pentru a fi aerata si a creste usor)
40 gr. Drojdie
1 lingurita sare
250 gr zahar
5 oua (galbenusuri) de preferat oua „de casa”
1/2 l. lapte
100 ml. Ulei
Esenta de rom, vanilie (ce/cat prefera fiecare)
La inceput se face o maia din drojdie, o lingurita de zahar, 50-100 ml apa calda si putina faina. Trebuie sa fie moale, nu de consistenta aluatului si se lasa la crescut aprox. 30 min. intr-o incapere calda. Eu pun toata cantitatea de faina intr-un vas si intr-o margine fac maiaua, peste care presar putina faina si o acopar cu un prosop curat (pentru a nu se depune praf, dar si pentru a se mentine caldura).
Galbenusurile de bat cu 1 lingurita de sare, coaja de lamaie/portocala pentru accentuarea culorii si aromelor. Zaharul se topeste in laptele usor incalzit. Uleiul se va incalzi putin, atat cat sa nu friga mana la framantat.
Aluatul se incepe a framanta dupa ce maiaua a crescut, incorporandu-se treptat galbenusurile, faina, laptele caldut, uleiul usor incalzit, esenta de rom, vanilia Se framanta timp de 60 min. Daca vi se pare ca aluatul este moale mai adaugati putina faina, sau daca este prea vartos mai puneti putin lapte. in functie de anotimp sau starea vremii aceasta are mai mult sau mai putin capacitate de absorbtie a ingredientelor umede. (Cand este gata, jumatate din compozitie se separa si se mai framanta putin cu 1 -2 linguri cu cacao).
Se lasa la crescut timp de o ora/mai mult, la cald, fara curent rece si acoperit cu un prosop sau folie alimentara, pana se dubleaza. Cand este suficient de crescut se imparte in doua parti egale si se intind pe o suprafata neteda tapetata cu faina. Evitati uleiul care dupa coacere dauneaza.
Pe fiecare se poate pune nuca si cacao, se ruleaza si se asaza in tava in care s-a pus hartie pentru copt. (Daca s-a adaugat cacao la framantat in jumatate de aluat, atunci aluatul simplu se da in jumatate, aluatul in care s-a adaugat cacao se imparte in jumatate, se intind foile punand partea alba si deasupra partea colorata, dupa care se ruleaza). Dupa cum doreste fiecare se poate rula, se poate impleti din doua sau trei parti.
In tava se mai lasa la crescut aprox 60 min. sau pana ajunge la inaltimea tavii, dupa care se unde cu un ou batut cu o lingurita de zahar (vanilat) si da la cuptor (preincalzit). La cuptor se tine 50 – 60 min. , in functie de cuptorul fiecaruia, la treapta 2,5-3 pentru cuptorul cu gaz, iar daca flacara pare foarte puternica in primele 10min. poate fi usor deschis cuptorul (max 5 cm). Puneti la copt tavile la mijlocul cuptorului.
Pofta buna, spor la treaba!
Prajitura cu mere
Ingrediente
2 kg mere
1 cana de zahar
2 cani de faina
2 cani de pesmet
150 ml ulei
putina sare
3 lingurite scortisoara macinata
zahar pudra pentru decor
Optional:
1 mana de nuci prajite
150 g zahar
Mod de preparare
Se toaca merele (cu tot cu coaja,dar fara cotor), se amesteca cu faina, pesmetul, zaharul, uleiul, putina sare si scortisoara. Se amesteca toate foarte bine cu lingura de lemn dupa care se toarna toata cantitatea intr-o tava mare tapetata cu hartie de copt si se da tava la cuptor pentru 60 minute la 170 grade.
Optional:
Se caramelizeaza 150 g zahar dupa care se lasa 3-4 minute, iar apoi se pune miezul de nuca, bucati mari si prajite putin. Se scot pe o farfurie si se lasa la racit(grija mare eu mi-am rezolvat un deget bine de tot cu zaharul ars) Se decoreaza bucatile de prajitura. Cand prajiturica e gata se lasa la racit dupa care se pudreaza cu zahar pudra si nuci caramelizate.
Pofta buna !
Supa crema de conopida
Ingrediente: o conopida potrivita; 1 radacina de patrunjel; 1 morcov, 1 ceapa, 3 cartofi; 1 legatura de patrunjel sau de marar; jumatate de lingurita de chimen; sare si piper; 1 ardei gras; 4 linguri de ulei; 2 l de apa.
Mod de preparare: Se spala conopida, se taie bucati si se indeparteaza cotoarele. Se lasa timp de 15 minute in apa rece cu sare. Se taie ceapa, albitura, ardeiul gras, morcovul, cartofii si sunt puse la fiert. Fierbem conopida in apa cu sare si separat celelalte legume. Cand sunt fierte, le strecuram si le punem in robotul de bucatarie, spre a le face piure. Calim ceapa, adaugam piureul si condimentele. Adaugam treptat supa de legume si o mai lasam sa fiarba 15 minute. La sfarsit adaugam verdeata. Pofta buna.
Ceapa umpluta cu orez
Ingrediente: 8 cepe mari, 1 ceasca cu orez, 1 ceasca suc de rosii, 1 ceasca ulei, sare, piper, 1 legatura de patrunjel.
Mod de preparare: Se curata cepele si se scobeste miezul care va fi tocat marunt si prajit in ulei. Dupa ce se inmoie ceapa, se adauga orezul si o ceasca de apa. Compozitia se lasa la foc mic. Se adauga sarea, piperul si verdeata. Cu acest amestec sunt umpute cepele. Dupa ce au fost umplute, cepele sunt puse intr-o tava tapata cu ulei. Peste ele se adauga sucul de rosii si putin ulei, apoi se dau la cuptor timp de 25 de minute. Pofta buna.
Galuste cu prune in sirop de menta
Ingrediente: 1 kg cartofi, 250g faina, 1 lingura de ulei, 6 linguri pesmet, 500g prune, sare, zahar, sirop de menta.
Mod de preparare: Spalam prunele, le scoatem samburii, le asezam intr-un vas si presaram zahar peste ele.
Punem pesmetul la rumenit intr-o cratita cu ulei incins. Dupa ce s-a rumenit, adaugam zahar si amestecam pana omogenizam.
Facem un aluat din cartofii fierti si dati prin presa de cartofi. Adaugam sare, faina, o lingurita de ulei si zahar. Amestecam pana obtinem un aluat mai moale.
Luam cate putin din compozitia formata, o intindem si cu ea imbracam o pruna, formand o galusca. Galustele sunt puse la fiert intr-o oala, in apa clocotita, dar la foc mic, ca sa nu se desfaca.
Cand galustele incep sa se ridice la suprafata, inseamna ca sunt fierte. Le scoatem cu o lingura cu gauri, ca sa le scurgem bine de apa si le tavalim in pesmet, apoi le stropim cu sirop de menta. Pofta buna!
Spanac cu orez
Ingrediente: 1 kg de spanac, 200 g orez, 2 cepe, 1 capatana de usturoi, 50 g ulei, sare.
Mod de preparare: Orezul se lasa la inmuiat in apa rece. Spanacul se curata si se spala in mai multe ape, apoi se fierbe cca. 8 minute. Dupa ce a fost fiert, se scoate si se lasa la scurs. Dupa ce s-a racit, se toaca marunt.
Ceapa tocata se pune la calit in ulei incins. Se adauga orezul spalat si spanacul tocat si apa. Se lasa la fiert timp de 15 minute, dupa care se adauga usturoiul si se da la cuptor pentru 10 minute. Pofta buna.
Fasole cu ciuperci si praz
Pentru a prepara acest fel de mancare, foarte gustos si satios, avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 300 gr .fasole
- 200gr pasta rosii
- 100 gr ciuperci
- 2 fire de praz
- 1/2 radacina de telina (si daca o pui toata nu se supara nimenea )
- vin alb
- putin zahar
- ulei
- piper
- sare, o foaie dafin, putin cimbru.
Modul de preparare
Telina si prazul se curata si se taie bucati, se prajesc in ulei si se adauga ciupercile taiate felii si vinul. Cand a scazut toata zeama se pune pasta de rosii, sarea, piperul, foaia de dafin si cimbrul si se lasa la fiert 15- 20 de min. Fasolea fiarta si stoarsa se amesteca cu sosul pregatit si se tine pe foc domol pina scade. Se serveste calda deasupra se orneaza cu marar verde. Se poate servi cu ceapa verde sau cu salata verde sau muratiri dupa preferinte. Nu este rea deloc incercati-o si o sa vedeti ca nu pierdeti nimic. Aveti numai de cistigat, inca un fel de mincare de post foarte gustos si delicios. Va doresc tuturor celor care-l faceti POFTA MARE.
Paturata pe cartofi - Crumpi
Este o reteta foarte veche si este din zona banatului, este foarte gustoasa chiar daca nu contine carne. Pentru preparare avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 1,5 kg. cartofi
- 2-3 cepe mai mari
- 1-2 morcovi
- 1 patrunjel
- 1/2 telina
- 1 ardei gras rosu
- 0,350 gr. faina
- ulei
- boia
- 1 legatura patrunjel verde
- sare, piper, vegeta (dupa gust )
Mod de preparare
Faina se framinta cu putina sare 1-2 linguri ulei si apa rece cit cuprinde. Se face o coca nici prea tare nici prea moale ,se intinde sub forma rotunda si se lasa putin (la odihnit) cca.30 min.
Se curata cartofi si se taie rondele .Se curata ceapa si se toaca marunt impreuna cu ardeiul, morcovul, patrunjelul si telina.
Intr- o cratita cu diametru mai maricel se pune uleiul la incins se adauga: ceapa, morcovul, patrunjelul, ardeiul si telina tocate la calit, cand sunt calite se adauga boiaua de ardei si se adauga cartofi peste care se pune apa pina ii acopera, se potriveste de sare, piper vegeta si se pune la fiert.
Din aluatul facut intindem pe o fata de masa curata o foaie de strudel ,o ungem cu ulei ,o rulam si o asezam i forma de spirala deasupra cartofilor lasam la fiert cca, 35 min . Frunzele de patrunjel se toaca marunt si se aseaza deasupra .Se serveste calda cu salata verde sau muraturi depinde de sezon .Este gustoasa si hranitoare ,incercati-o cu incredere si o sa vedeti cum se hraneau strabunici nostri este o reteta foarte veche.
Pofta buna tuturor.
Dovlecei umpluti cu branza tofu
Este o mancare gustoasa si se face destul de repede se poate servi ca si aperitiv.
Pentru a prpara acest fel avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 4 dovlecei potriviti ca marime
- 1 pachet brinza tofu
- 1 ardei gras rosu
- 2 buc. ceapa verde
- 1 legatura de marar verde
- 2-3 linguri pesmet.
Modul de preparare:
Se curata dovlecei de coaja,se taie in jumatate si se scobeste miezul cu o lingura .Intr-o oala se pune la fiert apa cu putina sare,cind apa clocoteste se adauga dovlecei si se o poaresc un 3-4 min.Se scoate dovlecei si se lasa intr- strecuratoare sa se scurga de apa . Brinza tofu se rade pe o razatoare sau daca este moale se farimiteaza cu mina foarte marunt . Ardeiul ceapa verde, si mararul verde se toaca foarte marunt si se amesteca cu brinza toffu in care se adauga si pesmetul .Se amesteca foarte bine compozitia . Intr-o tava de iena unsa cu putin ulei de masline se aseaza frmos dovleceii,cu compozitia obtinuta umpem barcutele de dovlecei,deasupra pe fiecare se pune citeva felii de rosii si citeva picaturi ulei de masline . Se baga in cuptorul incalzit in prealabil si se lasa un 10-15 min . Este un aperitiv foarte gustos. Se poate servii cu bucati de pine prajita frecate cu usturoi si unse cu putin ulei de masline. Pofta buna tuturor.
Reteta cu fructe de mare
Calamarii sunt acele inele albe si fibroase pe care le gasiti congelate gata preambalate la pungi sau varsate. Calamarul proaspat este mult mai scump, nu este sub forma de inele ci sub forma tubulara si necesita o curatare de pielite. Am optat pentru varianta congelata intrucat este cea mai rapida.
Ingrediente pentru 2 persoane
- o punga de calamari congelati de 1/2 de kg sau 1/2 kg de calamari varsati
- ulei de masline
- sos de soia - se gaseste in toate spuermarketurile si nu este foarte scump, putand fii folosit intr-o serie de alte preparate
- 100 ml de vin alb demisec sau sec sau de care aveti pana la urma
- sare (daca mai necesita intrucat sosul de soia este sarat), piper
- jumatate de ardei iute sau jumatate de lingurita de sos de chili (atentie depinde ce fel de sos sau ce fel de ardei aveti, daca este foarte iute ajustati cantitatile pentru a nu strica mancarea si a o face prea picanta. Ideea este ca sa fie doar o idee de picant)
- cartofi taiati pentru prajit - dupa pofta
Mod de preparare:
Se pune la fiert 1 l de apa cu putina sare. Dupa ce a inceput apa sa fiarba se toarna inelele inghetate si se fierb in functie de provenienta lor (unele fierb mai repede de ex cele din punga, unele mai greu ex. cele varsate) pana cand sun aproape moi. Se incearca un inel si daca nu este tare si doar putin carnos se pot scoate intr-un strecurator si se lasa la scurs.
Cartofii se pun la prajit odata cu punerea calamarilor la fiert, pentru a sincroniza cele 2 feluri calde.
Dupa ce s-au scurs inelele se unge o tava (daca se poate teflon) cu 2 picaturi de ulei, atat cat sa nu se prinda. Se pune tigaia pe foc si se pun inelele la parlit. Se lasa putin pana prind inelele culoare dupa care se toarna sosul de soia si ardeiul iute taiat super marunt sau sosul de . Sosul de soia va da o culoare maronie, rumena inelelor. Dupa ce sosul de soia s-a evaporat aproape in totalitate se toarna vinul si se lasa in continuare pana scade si ramane doar foarte putin lichid sau deloc. Se gusta un inel si se vede daca mai are nevoie de sare (intrucat sosul de soia este deja sarat) si se adauga piperul dupa gust.
Se servesc cu cartofi prajiti care ar trebui sa va straduiti sa-i terminati in acelasi timp pentru a fi calde amandoua felurile de mancare.
Pofta buna si post usor.
Tocana de soia
Ingrediente: 1 punga de soia, 3 rosii, 3 cepe, doi ardei grasi, piper, 100 ml ulei, 150 ml vin, 1 legatura patrunjel, sare, piper, 3 catei de usturoi.
Mod de preparare: Cuburile de soia se pun la fiert in apa clocotita cu sare si piper. Dupa ce au fiert, se scot din apa si sunt lasate la scurs. In timp ce acestea se scurg, se toaca marut cepele, usturoiul si ardeii. Se incinge uleiul intr-o tigaie si se adauga cepele, usturoiul, ardeii, sare si piper dupa gust. Peste acestea se pun rosile decojite si date pe razatoare. Cand sosul a inceput sa scada, se adauga cuburile de soia si se toarna jumatate din cantitatea de vin. Se lasa la fiert timp de cateva minute, apoi se adauga restul de vin. Cand mancarea este gata, se ia de pe foc si se presara patrunjelul tocat. Se serveste fierbinte cu mamaliguta si muraturi.
Sarmale de post, aromate cu menta
Ingrediente: un sfert de kg de orez, doua cepe, patru morcovi, o telina, o varza murata, un pastarnac, doua radacini de patrunjel, o ceasca de ulei, sare, o lingura de bulion, menta macinata, cimbru.
Mod de preparare: Se spala orezul si se lasa in apa rece atata vreme cat se prajesc legumele. Cepele sunt tocate si calite in ulei indoit cu apa. Telina, morcovii, patrunjelul si pastarnacul sunt curatate si date prin razatoare. Sunt puse peste ceapa si lasate sa se caleasca timp de 15 minute. Se adauga orezul peste legume si se lasa compozitia pe foc vreme de alte 5 minute. Se pune dupa gust sare, menta macinata, bulion si cimbru. Dupa ce s-au facut sarmalele, se aseaza pe straturi intr-o oala adanca - un strat de sarmale, putin cimbru, varza, alt strat de sarmale. Oala se umple cu apa incalzita si se da spre fierbere la foc mic, timp de o ora. Sarmalele sunt acoperite cu foi intregi de varza. Spre final sunt lasate la cuptor pana cand nu mai au zeama.
Mancare de ciuperci cu telina
Ingrediente: 3 teline mari, 500 gr. ciuperci, 100 gr. praz taiat marunt, 300 g de masline, 300 ml. suc de rosii, 2 cepe, 4 linguri ulei, 1 foaie de dafin, patrunjel, sare, piper, 100 ml vin alb.
Preparare: Ceapa si prazul sunt puse la calit in ulei incins. Se adauga telina, ciupercile si 100 ml. apa. Lasam sa fiarba cu capacul pus, timp de 10-15 minute. Punem sucul de rosii, piper si sare dupa gust. Se lasa sa fiarba la foc mic, vreme de 20 de minute. La final adaugam foaia de dafin, patrunjel, iar cand amestecul a fost luat de pe foc, punem si vinul.
Se serveste cu felii de lamaie.
Cartofi umpluti cu orez
Ingrediente: cartofi 1,5 kg, ceapa 150 g, ciuperci 250 g, orez 100 g, ulei 100 g, marar 1 leg, faina 30 g, piper, sare, 100 ml bullion.
Mod de preparare: Curatam cartofii, ii taiem in doua si le scoatem miezul. Ceapa o tocam marunt si o calim in ulei. Peste ceapa adaugam orezul si ciupercile oparite si 4 cani de apa si le lasam pe foc. Dupa ce orezul a fiert, punem dupa gust piper si marar. Cu aceasta compozitie umplem cartofii scobiti.
Asezam cartofii intr-un vas si dam totul la cuptor pentru circa 30 minute (cuptorul sa fie incalzit inainte). Cand sunt gata, adaugam bulionul desfacut in 100 ml apa. Lasam cartofii in cuptor pentru aproximativ 10 - 15 minute, ca sa se intrepatrunda. Pofta buna.
Snitel din soia cu mustar
Ingrediente: 2 pungi snitel de soia; o ceapa; 2 catei de usturoi; piper, boia, mustar dulce, faina, pesmet; sare, piper, ulei, 3 linguri vin alb.
Mod de preparare: snitele de soia se fierb impreuna cu ceapa, condimentele, vinul, usturoiul si boia. Se lasa la scurs, apoi sunt unse pe ambele parti cu mustar dulce. Separat, se face o compozitie din faina, pesmet, sare si piper. Compozitia nu trebuie sa fie foarte groasa. Snitelul este trecut prin aceasta compozitie si prajit in ulei incins. Dupa ce sunt prajite, sunt asezate pe servetele ca sa se scurga surplusul de ulei. Se pot servi cu piure de cartofi, cu muraturi sau salata.
Ciuperci a la grec
Ingrediente: 800 g ciuperci; 300 g ceapa; 2 lingurite de zeama de lamaie; 2 grame sare de lamaie; 3 legaturi de marar; 100 ml ulei de masline extravirgin; 100 ml vin (optional); sare si piper dupa gust
Mod de preparare: ciupercile se curata, se spala si se taie bucati mari. Ceapa taiata marunt se caleste in ulei incins, se adauga ciupercile, vinul si se lasa la fiert. Cand s-au inmuiat ciupercile, se adauga zeama de lamaie, mararul tocat marunt si se mai fierbe foarte putin. Se pune sare si piper, dupa gust.
Mancare de bame
Ingrediente: 700 g de bame, apa indoita cu otet, 2 ceapa, 3 linguri de ulei, 6 rosii, patrunjel, sare.
Mod de preparare: Dupa ce bamele au fost curatate, sunt spalate in mai multe ape cu otet. Dupa ce am calit ceapa, adaugam in cratita rosiile lipsite de coaja, bamele, o lingurita de otet, verdeata si sare. Cratita se acopera si bamele se fierb la foc incet.
Chiftelute de cartofi cu sos de rosii
Ingrediente: 5-6 cartofi, 4-5 catei de usturoi, faina, ulei, 2 rosii,o ceasca mica de bulion, 1 ceapa, busuioc, 1 gogosar(ardei)verdeata, vegeta, sare, piper.
Mod de preparare: Cartofii se fierb in coaja. Dupa ce s-au racit se dau prin razatoarea mare,se adauga usturoiul pisat, o lingura de vegeta, o lingura de faina si se amesteca. Se ia cu o lingura din compozitie, se da forma unei chiftele, se da prin faina si se prajeste in ulei incins.
Pentru sos: ceapa si ardeiul se curata, se taie marunt si se calesc 5 minute in ulei. Se adauga rosiile decojite, taiate felii, bulionul, sare piper, vegeta, busuioc. Se fierbe 10 minute.
Pofta buna!
Cartofi taranesti
Ingrediente: 10 cartofi, 3 catei de usturoi, 2 ceapa, 1 ceasca ulei, 1 cana apa, piper, sare
Mod de preparare: Ceapa se curata, se taie marunt si se pune la calit. Cartofii se curata, se spala, se taie si se adauga peste ceapa calita. Se amesteca usor, apoi se adauga apa si se acopera cu un capac pana se innabuse. Cateii de usturoi se sfarama si se adauga peste cartofi. Se adauga sare, piper si se lasa la fiert acoperit, pana sunt gata.
Spaghetti cu sos de rosii
Ingrediente: o punga de spaghetti, 100 ml ulei, 2 cepe, 1 kg rosii sau 6 linguri pasta de tomate, 1 lingura zahar, busuioc, cimbru, piper, foi dafin.
Mod de preparare: Se fierb pastele in apa clocotita cu sare. Se strecoara si se clatesc cu apa rece si apoi se amesteca cu ulei.
Ceapa se taie marunt si se pune la calit in tigaie; se adauga sosul de rosii, condimentele, se adauga apa, daca e necesar, si se gatesc impreuna, pana sunt fierte. Se amesteca cu pastele si se pun la cuptor cateva minute. Se servesc fierbinti.
Supa de conopida
- 1 conopida potrivita
- 3 cartofi
- 1 l apa
- sare, piper
- 3 linguri de margarina (ulei)
- 2 linguri faina
- 1 legatura de patrunjel fin tocat
Se spala conopida, se taie bucati si se indeparteaza cotoarele groase . Se curata cartofii, se taie si se pun la fiert impreuna cu conopida 20-25 de minute. Se paseaza zarzavaturile si se adauga sarea si piperul. Se topeste margarina intr-o craticioara, se pune faina si se amesteca continuu pana capata culoare galbuie, se adauga, putin cate putin, 2-3 polonice de supa, apoi se rastoarna in oala mare cu supa. Dupa ce s-au amesteca bine, se mai da 2-3 clocote si se adauga patrunjelul.
Ciorba de fasole verde
Ingrediente:
1 kg fasole verde, 2 cepe potrivite, 2 ardei grasi, 1 morcov, 2 - 3 rosii ( sau cateva linguri cu bulion ), 1 legatura de patrunjel, marar si leustean, si sare.
Instructiuni:
1 ) Curatam si spalam bine zarzavaturile.
2 ) Dupa ce am indepartat coditele de la fasole, o taiem bucatele. Ceapa si ardeii se taie marunt, iar morcovul il dam pe razatore.
3 ) Intr-o oala punem la fiert 2 litri de apa, iar dupa ce da in clocot, adaugam fasolea si zarzavaturile.
4 ) Intre timp curatam rosiile de pielita, le taiem in felii si le indepartam semintele. Curatam verdeata si o taiem marunt.
5 ) Dupa ce s-au fiert zarzavaturile, adaugam rosiile ( sau bulionul ), uleiul si in final verdeata. Potrivim de sare dupa gust.
O servim calda.
Salata de ciuperci marinate
Ingrediente:
1 kg. ciuperci, 100 ml ulei, 100 ml otet, 2 foi de dafin, boabe de mustar, sare, piper
Instructiuni:
1 ) Alegem ciuperci de cultura albe de preferinta mici.
2 ) Curatam si spalam ciupercile in cateva ape.
2 ) Fierbem ciupercile 15 min in apa clocotita cu sare, apoi lasam sa se scurga apa.
3 ) Fierbem cu 200 ml apa otetul, uleiul, sarea, piperul si foile de dafin.
4 ) Dupa ce s-a racit, turnam peste ciupercile aranjate in borcan.
5 ) Punem boabele de mustar, inchidem ermetic borcanul si-l pastram la temperatura camerei.
CARTOFI CU CEAPA
CARTOFI CU CEAPA
Fierbem cartofi in coaja. Dupa ce s-au racorit putin ii curatam (sau curatam doar ochiurile mai negre, lasand restul cojii, care de fapt e f. gustoasa). Apoi ii taiem cubulete sau felioare, dupa cum ne vine mai bine, oricum forma lor nu se va pastra.
Separat punem ceapa taiata intr-o tigaie (cantitatea o hatarati dvs. ceapa da intotdeauna gust f. bun!). Ca sa fie o mancare mai sanatoasa nu prajim de la inceput in ulei, ci punem putina apa in care ceapa sa se inmoaie la foc potrivit. Daca apa scade prea repede, mai adaugam cate putina din cand in cand.
Cand socotim ca ceapa s-a inmuiat bine si cam cand apa scade de tot, adaugam cartofii taiati cubulete, ulei dupa gust, sare si piper. Se poate pune si boia dulce sau iute, dar nu e obligatoriu.
Se mesteca mereu cu o lingura de lemn, se verifica gustul.
Nu lasam prea mult sa se prajasca, pt. ca mancarea sa nu cada greu.
Cine doreste, poate praji de la inceput ceapa, adaugand curand si cartofii, ca sa se amestece bine, dar trebuie sa ne gadim si la ficatul celor ce vor manca bucatele noastre.
Se serveste neaparat cu salata, de orice fel, iar salata sa predomine cantitativ. Nu uitati ca scopul este sa mancam cat mai multe cruditati, celelalte trebuie sa fie doar pretextul sau stimulentul pentru ca marile cantitati de salata sa mearga cat mai bine.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu